RESEPI MEE BANDUNG
-------- BAHAN-BAHAN--------
➜ 2 peket perencah Mee Bandung Adabi
➜ 600 ml air (3 cawan)
➜ 300 gm daging lembut - direbus empuk
➜ 300 gm dada ayam - potong kiub dan cuci bersih toskan
➜ 200 ml air rebusan daging (1 cawan)
➜ 10 ekor udang - buang kulit tinggalkan bahagian ekor sahaja
➜ 2 keping tauhu - di goreng, kemudian di hiris
➜ 2 biji telur
➜ 300 gm mee kuning (atau 1 peket) - cuci dan toskan
➜ Sedikit garam dan gula.
➜ Hirisan lada hijau - hiasan
➜ Belahan limau kasturi - hiasan
➜ Hirisan daun sup/bawang - hiasan
-------CARA MASAK--------
1. Masukkan air dan air rebusan daging serta rempah Mee Bandung Adabi kedalam periuk. Kacau sebentar.
2. Masukkan ayam yang dipotong kiub tadi. Tunggu hingga mendidih dan ayam empuk.
3. Apa bila dah mendidih, perlahan kan api dan pecahkan telur kedalam periuk. Masukkan sekali daging yang dihiris dan juga udang.
4. Bila telur dan udang telah masak, tambahkan sedikit garam dan gula. Perasakan.
5. Akhir sekali masukkan mee kuning dan kacau sebentar selama 1-2 minit. Matikan api.
6. Hidangkan dan taburkan daun sup/ bawang, tauhu goreng, lada hijau dan limau kasturi.
7. Sedia untuk dinikmati. Selamat mencuba..
Okey, selamat mencuba
Resipi ini telah disalin disini...
sitidelima.net
RESEPIKU DI ➜ Coretan Dapurku
No comments: