RESEPI PULUT SERUNDING KELAPA
------- BAHAN-BAHAN --------
➜ 300 gm beras pulut (direndam)
➜ santan cair secukupnya
➜ 1/4 sdt garam
➜ 1 helai daun pandan disimpul
➜ santan cair secukupnya
➜ 1/4 sdt garam
➜ 1 helai daun pandan disimpul
------- CARA MEMASAK --------
➜ Panaskan kukusan, masukkan pulut ke dalam pengukus.
➜ Kukus selama lebih kurang 30 minit.
➜ Kemudian angkat, gaulkan dengan santan cair yang dimasukkan sedikit garam.
➜ Gaulkan sehingga bercampur.
➜ Masukkan sekali lagi ke dalam pengukus.
➜ kukuslah sehingga masak.
➜ Panaskan kukusan, masukkan pulut ke dalam pengukus.
➜ Kukus selama lebih kurang 30 minit.
➜ Kemudian angkat, gaulkan dengan santan cair yang dimasukkan sedikit garam.
➜ Gaulkan sehingga bercampur.
➜ Masukkan sekali lagi ke dalam pengukus.
➜ kukuslah sehingga masak.
------- BAHAN UNTUK SERUNDING KELAPA--------
------- BAHAN-BAHAN --------
➜ 1 biji kelapa parut (pilih yang berkulit basah)
➜ 1 batang serai*
➜ 2 ulas bawang putih*
➜ 5 biji bawang merah*
➜ 1/2 inci lengkuas*
➜ 2 biji cili merah*
➜ 1 sdb ketumbar*
➜ 1/2 sdb jintan manis*
➜ 1/2 sdb jintan putih*
➜ 2 sdb udang kering* (direndam dahulu)
➜ 2 sdb gula pasir*
➜ garam secukup rasa
➜ 1 keping asam gelugur
➜ 1 biji kelapa parut (pilih yang berkulit basah)
➜ 1 batang serai*
➜ 2 ulas bawang putih*
➜ 5 biji bawang merah*
➜ 1/2 inci lengkuas*
➜ 2 biji cili merah*
➜ 1 sdb ketumbar*
➜ 1/2 sdb jintan manis*
➜ 1/2 sdb jintan putih*
➜ 2 sdb udang kering* (direndam dahulu)
➜ 2 sdb gula pasir*
➜ garam secukup rasa
➜ 1 keping asam gelugur
------- CARA MEMASAK --------
➜ Bahan-bahan yang bertanda * dikisar halus.
➜ Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga harum.
➜ Masukkan kelapa parut, asam gelugur serta garam.
➜ Gaulkan rata.
➜ Masak menggunakan api kecil hingga berderai tetapi tidak kering. ➜ Hendaklah dikacau selalu supaya tidak hangit.
➜ Angkat dan sejukkan.
➜ Bahan-bahan yang bertanda * dikisar halus.
➜ Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga harum.
➜ Masukkan kelapa parut, asam gelugur serta garam.
➜ Gaulkan rata.
➜ Masak menggunakan api kecil hingga berderai tetapi tidak kering. ➜ Hendaklah dikacau selalu supaya tidak hangit.
➜ Angkat dan sejukkan.
------- BAHAN UNTUK PULUT SERUNDING--------
➜ Ambil sedikit pulut, kepal-kepalkan atau masukkan ke dalam acuan.
➜ Keluarkan dan golekkan ke dalam serunding agar ia melekat.
➜ Siap untuk dihidangkan.
➜ Keluarkan dan golekkan ke dalam serunding agar ia melekat.
➜ Siap untuk dihidangkan.
Ternyata memang sedaplah pulut serunding ni....
Apa lagi.. jom kita makan!
SELAMAT MENCUBA...!
>>>> KLIK SHARE <<<<
>>>> KLIK SHARE <<<<
Coretan resepi ni Mama Watie ambil dari blog ni
>>> dielacraft.blogspot.com
>>> dielacraft.blogspot.com
No comments: