Ads Top

RESEPI DAGING SAPI GONGSO


-------- BAHAN-BAHAN --------
➜ 600 gram daging batang pinang – dipotong kecil
➜ 1 helai daun salam
➜ 2 cm halia – diketuk
➜ 2 helai daun limau purut – disiat dan buang tulangnya
➜ 1 sudu teh gula merah
➜ ½ sudu teh serbuk perencah maggi
➜ 1 sudu besar kicap manis
➜ Garam – secukup rasa

-------- Bahan Tumbuk Kasar --------
➜ 8 batang lada merah
➜ 3 biji cili padi merah
➜ 2 ulas bawang putih
➜ 1 sudu teh belacan serbuk

------- CARA MASAK --------
Panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumbuk kasar hingga harum dan sedikit layu.
Masukkan air, daging dan kesemua bahan-bahan yang lain. Kacau rata dan masak hingga kuah sedikit meresap.
Akhir sekali, masukkan kicap manis dan garam secukup rasa. Biarkan sekejap dan angkat.

Coretan resepi ni Mama Watie ambil dari blog ni
>>> sitidelima.net

RESEPIKU di @ Coretan Dapurku

No comments:

CORETAN DAPURKU. Powered by Blogger.