Ads Top

RESEPI DAGING TETAL LEMAK PUCUK BEBUAS



-------- BAHAN-BAHAN --------
➜ 450 gm daging tetel
➜ 2 ikat pucuk daun bebuas - disiat daun dan buang uratnya
➜ 1 keping asam gelugor
➜ 3 1/2 cawan air
➜ 200 ml santan pekat
➜ Garam dan gula secukup rasa
➜ 1/3 cawan minyak masak

-------- BAHAN-BAHAN KISAR HALUS --------
➜ 6 biji bawang kecil
➜ 2 ulas bawang putih
➜ 1 sudu kecil ketumbar biji - ditumbuk
➜ 1 sudu kecil jintan halus - ditumbuk
➜ 1 inci halia
➜ 1/2 inci kunyit hidup
➜ 1/2 inci lengkuas
➜ 1 batang serai
➜ 2 helai daun limau purut - buang uratnya
➜ 2 helai daun cekur
➜ 3 tangkai lada kering - buang biji

------- CARA MASAK --------
1. Daging tetel dibersihkan dan tos airnya. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar hingga naik minyak. Kemudian masukkan daging tetel dan gaul rata.
3. Masukkan air dan gaul lagi. Tutup periuk dan biar hingga daging tetel lembut masak dengan api sederhana.
4. Setelah daging tetel lembut, masukkan daun berbuas, asam gelugur dan masak lagi sehingga mendidih. Kemudian masukkan santan, garam dan sedikit gula.
5. Tunggu hingga mendidih dengan api sederhana, perasakan dan bolehlah diangkat.

Coretan resepi ni Mama Watie ambil dari blog ni
>>> sitidelima.net

RESEPIKU di @ Coretan Dapurku

No comments:

CORETAN DAPURKU. Powered by Blogger.