RESEPI OPOR DAGING DENGAN NENAS
-------- BAHAN-BAHAN --------
➜ 600 gm daging lembut
➜ 3 biji kentang - potong wedges
➜ 1000 ml santan - dari 1½ biji kelapa
➜ 1/2 biji nenas masak - potong segitiga
➜ 1 potong lengkuas - diketuk
➜ Minyak masak secukupnya
➜ 600 gm daging lembut
➜ 3 biji kentang - potong wedges
➜ 1000 ml santan - dari 1½ biji kelapa
➜ 1/2 biji nenas masak - potong segitiga
➜ 1 potong lengkuas - diketuk
➜ Minyak masak secukupnya
-------- BAHAN-BAHAN KISAR HALUS --------
➜ 10 biji bawang merah
➜ 4 ulas bawang putih
➜ 1 sudu teh ketumbar - disangrai
➜ 1 sudu makan cuka
➜ 1 sudu teh belacan
➜ 10 biji bawang merah
➜ 4 ulas bawang putih
➜ 1 sudu teh ketumbar - disangrai
➜ 1 sudu makan cuka
➜ 1 sudu teh belacan
➜ 1/4 cawan air asam jawa
➜ Garam dan gula secukup rasa
➜ Garam dan gula secukup rasa
------- CARA MASAK --------
1. Goreng kentang hingga setengah masak, angkat dan tos minyaknya.
2. Hiris daging sedikit nipis. Bersihkan dan tos airnya.
3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, lalu tumis bahan kisar sampai harum.
4. Masukkan potongan daging, nenas dan kacau rata.Tuangkan santan lalu masak sampai daging empuk dan santan berminyak.
5. Kemudian, masukkan kentang dan air asam jawa . Masak lagi dalam 2-3 minit, jangan sampai kentang terlalu lembut. Angkat dan siap dihidangkan.
1. Goreng kentang hingga setengah masak, angkat dan tos minyaknya.
2. Hiris daging sedikit nipis. Bersihkan dan tos airnya.
3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, lalu tumis bahan kisar sampai harum.
4. Masukkan potongan daging, nenas dan kacau rata.Tuangkan santan lalu masak sampai daging empuk dan santan berminyak.
5. Kemudian, masukkan kentang dan air asam jawa . Masak lagi dalam 2-3 minit, jangan sampai kentang terlalu lembut. Angkat dan siap dihidangkan.
Coretan resepi ni Mama Watie ambil dari blog ni
>>> sitidelima.net
>>> sitidelima.net
RESEPIKU di @ Coretan Dapurku
No comments: