RESEPI BIHUN BAKSO
------- BAHAN-BAHAN --------
➜ 1/2 bungkus bihun - dicelur hingga lembut dan disejatkan
➜ 50 sen taugeh
➜ 1/4 buku kobis - dihiris halus
➜ Daun sup - diracik halus
➜ Daun bawang - diracik halus
➜ 3 sudu makan lada sulah/lada putih biji - dikisar kering hingga halus
➜ 1/2 bungkus bihun - dicelur hingga lembut dan disejatkan
➜ 50 sen taugeh
➜ 1/4 buku kobis - dihiris halus
➜ Daun sup - diracik halus
➜ Daun bawang - diracik halus
➜ 3 sudu makan lada sulah/lada putih biji - dikisar kering hingga halus
------- BAHAN-BAHAN KUAH --------
➜ 1 kilo tulang lembu
➜ 1 bungkus rempah sup tulang ADABI
➜ 1 bungkus rempah sup bunjut ADABI
➜ 2 batang serai - dititik
➜ 2 helai daun salam
➜ 10 ulas bawang merah
➜ 6 ulas bawang putih
➜ 5 biji buah keras
➜ 1 inci halia
➜ 2 sudu teh serbuk lada sulah (ambil dari yang dikisar di atas)
➜ Garam
➜ Serbuk perasa
➜ 1 kilo tulang lembu
➜ 1 bungkus rempah sup tulang ADABI
➜ 1 bungkus rempah sup bunjut ADABI
➜ 2 batang serai - dititik
➜ 2 helai daun salam
➜ 10 ulas bawang merah
➜ 6 ulas bawang putih
➜ 5 biji buah keras
➜ 1 inci halia
➜ 2 sudu teh serbuk lada sulah (ambil dari yang dikisar di atas)
➜ Garam
➜ Serbuk perasa
------- BAHAN-BAHAN BEBOLA DAGING --------
➜ 500 g daging cincang
➜ 3 biji bawang merah - diracik halus
➜ 2 ulas bawang putih - diracik halus
➜ 50 g tepung ubi/ tepung jagung
➜ 1 biji putih telur
➜ Sedikit serbuk lada sulah
➜ Sedikit garam
➜ 500 g daging cincang
➜ 3 biji bawang merah - diracik halus
➜ 2 ulas bawang putih - diracik halus
➜ 50 g tepung ubi/ tepung jagung
➜ 1 biji putih telur
➜ Sedikit serbuk lada sulah
➜ Sedikit garam
------- CARA-CARANYA --------
➜ Gaulkan semua bahan untuk bebola hingga sebati.
➜ Bulat-bulatkan adunan daging hingga habis.
➜ Simpan lebih kurang sejam dalam peti ais.
➜ Gaulkan semua bahan untuk bebola hingga sebati.
➜ Bulat-bulatkan adunan daging hingga habis.
➜ Simpan lebih kurang sejam dalam peti ais.
------- CARA-CARA UNTUK KUAH --------
➜ Rebus tulang lembu, rempah sup tulang dan rempah sup bunjut hingga dagung pada tulang empuk.
➜ Tumbuk lumat halia, buah keras, bawang merah dan bawang putih.
➜ Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk dan serbuk lada sulah hingga wangi.
➜ Masukkan ke dalam periuk sup dan teruskan merebus hingga mendidih.
➜ Masukkan bebola daging tadi. Biarkan masak hingga bebola daging timbul.
➜ Masukkan garam dan serbuk perasa.
➜ Masukkan sedikit daun sup dan daun bawang.
➜ Tutup api dan hidangkan
➜ Rebus tulang lembu, rempah sup tulang dan rempah sup bunjut hingga dagung pada tulang empuk.
➜ Tumbuk lumat halia, buah keras, bawang merah dan bawang putih.
➜ Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk dan serbuk lada sulah hingga wangi.
➜ Masukkan ke dalam periuk sup dan teruskan merebus hingga mendidih.
➜ Masukkan bebola daging tadi. Biarkan masak hingga bebola daging timbul.
➜ Masukkan garam dan serbuk perasa.
➜ Masukkan sedikit daun sup dan daun bawang.
➜ Tutup api dan hidangkan
------- BAHAN UNTUK SAMBAL KICAP --------
➜ 25 biji cili api
➜ 2 - 3 ulas bawang putih
➜ Kicap pekat manis
➜ 25 biji cili api
➜ 2 - 3 ulas bawang putih
➜ Kicap pekat manis
------- CARA MASAK --------
➜ Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan semua cili dan bawang putih. Tutup segera kuali anda.
➜ Bila sudah tiada lagi letupan dalam kuali, alihkan tudung kuali dan kacau cili supaya masak rata.
➜ Bila semua cili dah layu, angkat dan ke tepikan. (Ada petua supaya dipatahkan sikit cili tu sebelum digoreng supaya tidak meletop tapi saya kadang-kadang tu malas. Tutup ajelah kuali tu dengan tudung periuk.
➜ Masukkan cili goreng tadi ke dalam lesung dan tumbuk hingga lumat.
➜ Masukkan cili tumbuk ke dalam mangkuk dan curahkan kicap manis. Kacau rata.
➜ Sedia untuk dihidangkan.
➜ Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan semua cili dan bawang putih. Tutup segera kuali anda.
➜ Bila sudah tiada lagi letupan dalam kuali, alihkan tudung kuali dan kacau cili supaya masak rata.
➜ Bila semua cili dah layu, angkat dan ke tepikan. (Ada petua supaya dipatahkan sikit cili tu sebelum digoreng supaya tidak meletop tapi saya kadang-kadang tu malas. Tutup ajelah kuali tu dengan tudung periuk.
➜ Masukkan cili goreng tadi ke dalam lesung dan tumbuk hingga lumat.
➜ Masukkan cili tumbuk ke dalam mangkuk dan curahkan kicap manis. Kacau rata.
➜ Sedia untuk dihidangkan.
>>>> KLIK SHARE <<<<
RESEPIKU di Coretan Dapurku
lebih banyak resepi di http://coretandapurku.blogspot.com
RESEPIKU di Coretan Dapurku
lebih banyak resepi di http://coretandapurku.blogspot.com
No comments: