RESEPI AYAM OPOR HIJAU
-------- BAHAN-BAHAN --------
➜ 1 ekor ayam - dipotong 12
➜ 2 biji terung bulat - potong dadu besar
➜ 2 1/2 cawan santan - dari sebiji kelapa
➜ 1/4 cawan minyak masak
➜ garam dan gula secukup rasa
➜ 1 ekor ayam - dipotong 12
➜ 2 biji terung bulat - potong dadu besar
➜ 2 1/2 cawan santan - dari sebiji kelapa
➜ 1/4 cawan minyak masak
➜ garam dan gula secukup rasa
-------- BAHAN-BAHAN KISAR HALUS--------
➜ 100 gm cili hijau - buang bijinya
➜ 1 labu bawang besar
➜ 8 biji bawang merah
➜ 4 tangkai daun ketumbar
➜ 2 cm halia
➜ 2 batang serai
➜ 2 helai daun limau purut - buang uratnya
➜ 1 inci belacan
➜ 2 sudu besar ketumbar biji - sangrai dan ditumbuk kasar
➜ 1 sudu besar jintan manis - sangrai dan ditumbuk kasar
➜ 1 sudu besar rata lada putih biji - ditumbuk kasar
➜ 100 gm cili hijau - buang bijinya
➜ 1 labu bawang besar
➜ 8 biji bawang merah
➜ 4 tangkai daun ketumbar
➜ 2 cm halia
➜ 2 batang serai
➜ 2 helai daun limau purut - buang uratnya
➜ 1 inci belacan
➜ 2 sudu besar ketumbar biji - sangrai dan ditumbuk kasar
➜ 1 sudu besar jintan manis - sangrai dan ditumbuk kasar
➜ 1 sudu besar rata lada putih biji - ditumbuk kasar
➜ 2 batang cili merah - belah dua
➜ Daun ketumbar - hiris kasar
➜ Daun ketumbar - hiris kasar
------- CARA MASAK --------
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar sehingga terbit baunya. Masukkan ayam kacau rata, tutup periuk dan biarkan 5 minit biar ayam serap rempah dan empuk.
2. Masukkan santan dan biarkan mereneh selama 20 minit dengan api sederhana.
3. Masukkan terung, bahan tumbuk kasar, cili merah dan daun ketumbar. Teruskan memasak selama 3 minit atau lebih.
4. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Angkat dan hidang dengan nasi kegemaran.
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar sehingga terbit baunya. Masukkan ayam kacau rata, tutup periuk dan biarkan 5 minit biar ayam serap rempah dan empuk.
2. Masukkan santan dan biarkan mereneh selama 20 minit dengan api sederhana.
3. Masukkan terung, bahan tumbuk kasar, cili merah dan daun ketumbar. Teruskan memasak selama 3 minit atau lebih.
4. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Angkat dan hidang dengan nasi kegemaran.
Coretan resepi ni Mama Watie ambil dari blog ni
>>> sitidelima.net
>>> sitidelima.net
RESEPIKU di @ Coretan Dapurku
No comments: