Ads Top

RESEPI DAGING MASAK LADA HITAM



------- BAHAN-BAHAN --------
➜ 1 kg daging
➜ 4 camca besar margerin ~ ita ganti minyak sayuran
➜ 3 ulas bawang putih ~ dikisar
➜ 6 ulas bawang merah ~ dikisar
➜ 1 inc halia ~ dikisar
➜ 10 tangkai cili kerang ~ rendam hingga lembut dan di kisar
➜ 1 camca besar lada hitam ~ dikisar
➜ 6 camca besar sos tiram
➜ 2 biji bawang besar ~ di hiris atau di dadu
➜ 1 biji cili bengal hijau ~ di dadu ( ita gantikan dengan kacang pea)
➜ 1 batang lobak merah di hiris kasar
➜ 2 tangkai cili merah ~ di hiris
➜ 500 ml air
➜ Garam dan gula secukup rasa
➜ Daun ketumbar ~ di mayang ( ita tambah)

------- CARA MASAK --------
➜ Daging di rebus hingga empuk, kemudian di hiris sederhana tebal
➜ Panaskan margerin atau minyak.
➜ Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan cili kering hingga naik bau
➜ Kacau hingga ia pecah minyak.
➜ Tambahkan sos tiram secukupnya.
➜ Tambahkan air jika kuah terlalu kering
➜ Setelah kuah mendidih, barulah masukkan hirisan daging, bawang besar, lada bengal, lobak merah, cili merah dan daun ketumbar
➜ Akhir sekali taburkan lada hitam dan gaul rata.
➜ Masak hingga kuahnya pekat.

Apa lagi.. jom kita makan!

SELAMAT MENCUBA...!

NOTA :
Mama Watie favourite blog resepi adalah dari Puan Azlita. Suka sangat tengok gambar2 yang diambil. Cantik

Coretan resepi ni Mama Watie ambil dari blog ni
>>> www.azlitamasammanis.com

RESEPIKU di Coretan Dapurku

No comments:

CORETAN DAPURKU. Powered by Blogger.